Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globala studier

Är du intresserad av sambanden mellan globala orättvisor, miljöförstöring och klimatförändringar? Vill du lära dig om hur ekonomiska spänningar och konflikter påverkar vår omvärld? Då kan ämnet globala studier vara något för dig.

Ämnet globala studier förenar freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, humanekologi, mänskliga rättighetsstudier, regionala studier och socialantropologi. Studiernas breda samhällsvetenskapliga bas ger dig förutsättningar till en fördjupad förståelse för dagsaktuella frågor och lär dig att kritiskt analysera samhällsfenomen i en globaliserad värld.

Institutionen för globala studier erbjuder utbildning i ämnet genom kandidatprogrammet i globala studier. Det finns även möjlighet att läsa två färdighetskurser inom ämnet som fristående kurser.

Efter studierna

Ämnet globala studier riktar sig till dig som vill jobba i verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Kunskaper inom ämnet efterfrågas av svenska och internationella organisationer, företag och myndigheter.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

GS1422, Projektledning och utredning, 15 hp

Kursen ger introducerande kunskaper till projektledning och utvärdering inom verksamheter relevanta för de globala utmaningarna. Du får grundläggande teoretiska kunskaper om och färdigheter inom exempelvis ekonomisk och administrativ planering, konfliktlösning och konsekvensanalys. Du studerar även metoder för utvärdering och analys av de sociala sammanhang inom vilka projekt genomförs. En viktig del i detta är att väga in kontextuella och etiska dimensioner i projekt och utvärderingar.

Kursen går på höstterminen och kan sökas antingen enskilt, eller som en del av kurspaketet Globala utvecklingsstudier: Examen med fältkurs 60 hp.

GS1424, Fältkurs inom globala studier, 15 hp

Fältkursen ger studenterna möjlighet att göra egna studier i ett avgränsat geografisk område, företrädesvis i det globala syd. Kursen fokuserar på fältmetod och forskarens egen roll i forskningen. Studenterna förväntas att kritiskt använda sina teoretiska kunskaper från globala studier för att analysera eget empiriskt material. Kursens geografiska lokalisering skapar förutsättningar för teoretisk och metodologisk reflexion.

Kursen går på vårterminen och kan endast läsas inom Kandidatprogrammet i globala studier eller inom kurspaketet:

 

Ansök till våra kurser på antagning.se

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Studierektor|Sidan uppdaterades: 2019-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/globala-studier/
Utskriftsdatum: 2020-08-14