Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbarhet och jämlikhet i en globaliserad värld

Globala utvecklingsstudier (GUS) är ett ämne för dig som är intresserad av möjligheter att skapa en hållbar och rättvis utveckling i olika delar av världen, med särskilt fokus på det som brukar kallas "det globala syd".

Inom GUS studerar du processer och strukturer som påverkar olika aspekter av samhällsutvecklingen, såsom resursfördelning, demokrati och jämställdhet. Utvecklingsforskningens idéhistoria vävs samman med viktiga historiska skeenden såsom nationalstatens framväxt, kolonialismen, koloniernas politiska frigörelse och de fortsatt föränderliga relationerna mellan olika delar av världen, inklusive utvecklingssamarbetets uppkomst och förändring. De historiska momenten syftar genomgående till att bättre förstå den nu rådande globala ordningen, aktuella utvecklingsproblem och nutida mönster av fattigdom, marginalisering och konflikt.

Både ekonomi, politik och kultur är viktiga inom GUS. Det samtida världsekonomiska systemet utgör ramen för fattiga samhällens möjligheter och svårigheter att utvecklas socialt och ekonomiskt på ett hållbart sätt. GUS intresserar sig för kopplingen mellan olika samhällsnivåer. På så sätt kopplas till exempel nationella utvecklingsstrategier och lokala försörjningsystem till det globala systemet. Vi studerar statens roll i samhällsutvecklingen och olika typer av demokratiutveckling och samhällsstyrning, liksom hur utvecklingsprocesser påverkar och påverkas av olika slags säkerhetsproblem och konflikter. Kultur och identitet, relaterad till genus, sexualitet, etnicitet, nationalitet och religion är också centrala för möjligheterna att uppnå hållbar och rättvis utveckling.

Inom GUS kombineras kritisk analys med praktiskt förändringsarbete. Vi behandlar grundligt kritiska perspektiv på dominerande utvecklingstrender och analyser. Vi tittar bland annat närmare på hur statliga, privata och civilsamhälleliga aktörer arbetar med att bekämpa fattigdom och bidra till hållbara utvecklingsprocesser, lokalt såväl som globalt.

Undervisning

Undervisningen i GUS sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Under den första terminen får du en introduktion till utvecklingsstudier som akademisk disciplin. Ämnet presenteras genom att fokusera på utvecklingsbegreppet och dess idéhistoria, liksom den historiska framväxten av olika utvecklingsteorier och strategier. Du kommer också att teoretiskt och empiriskt få lära dig att arbeta med begrepp, problem och processer inom de lokala, nationella och globala dimensionerna av utvecklingens ekonomi med tyngdpunkt på fattigdom, resurser och fördelningsfrågor.

Under den andra terminen fördjupas förståelsen av begrepp, teorier och perspektiv som är nödvändiga för att förstå politiska dimensioner i utvecklingsprocessen, samt av samtida utvecklingsteori och praktik. Du får lära dig hur teoretiska perspektiv med fokus på makt, kultur, genus och miljö kan användas för att förstå nutida mönster av marginalisering, fattigdom och konflikt. Genom hela utbildningen får du också träning i muntlig presentation samt i att läsa, analysera och skriva texter.

Mot slutet av din utbildning ges möjlighet att delta i en kurs i fältmetodik vanligen förlagt till något land i det globala syd.

Efter studierna

GUS är ett ämne för dig som vill arbeta med globala, nationella och lokala utvecklingsfrågor exempelvis inom överstatliga organisationer (EU, FN, IMF, Världsbanken, etc.), eller inom staten på till exempel Utrikesdepartementet (UD) eller SIDA. Det ordinarie arbetet i Sverige kombineras eventuellt med perioder utomlands, som handläggare på en ambassad eller som projektkoordinator hos någon organisation.

Utbildningen ger dig även en god grund för att arbeta inom svenska kommuner eller i olika lokala frivilligorganisationer, i skolvärlden, på internationella företag som arbetar i utvecklingsländer eller inom media och journalistik.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Höstterminen

Kärnkurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:


Metod, färdighetskurser och examensarbete

I paketet ingår kurserna:

Vårterminen

Fördjupningskurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

Ansök till våra kurser på antagning.se

Emma berättar

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Utbildningsledare Bent Jörgensen|Sidan uppdaterades: 2020-04-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/globala_utvecklingsstudier/
Utskriftsdatum: 2020-07-03