Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globala perspektiv på kön och sexualitet

Globala genusstudier problematiserar samtida tankar om kön, könstillhörighet och sexualitet. Särskilt fokus läggs på de globala perspektiven och effekterna av den ökande globaliseringen, migrationen och mobiliteten bland människor.

I kurserna diskuteras begreppen kvinnligt och manligt: vad gör dessa begrepp, behövs de och till vad? Bör de fortsätta vara en av samhällets grundläggande organiserande principer? Hur ser det ut på andra platser i världen? Hur har kön och sexualitet uppfattats under andra epoker, och hur präglar dessa traditionella synsätt dagens förhållanden? Genom globala och historiska utblickar undersöks vad som egentligen är natur och vad som är kultur när det gäller kön och sexualitet. Vad kan vi lära oss av dessa andra sätt att organisera kön på när vi funderar på nuvarande maktförhållanden och de sätt de behöver förändras på

Våra kurser fokuserar särskilt de globala perspektiven och hur den ökande globaliseringen, migrationen och mobiliteten påverkar kvinnor och män, och dem som inte passar in inom gängse normativa identiteter. Med hjälp av feministiska, postkoloniala och intersektionella teorier och metoder, utforskar vi genusrelaterade frågor i förhållande till lokala och globala maktrelationer och förändringsprocesser. I kurserna kommer det att finnas utrymme för att diskutera och undersöka hur vi kan förändra maktrelationer som rör kön, sexualitet och identitet i en globaliserad värld. Kurserna i Globala genusstudier ges på engelska och läses tillsammans med utbytesstudenter.

Undervisning

Undervisningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier. På seminarierna diskuteras aktuella och klassiska texter som relateras till föreläsningarna, och tillsammans med andra studenter med andra perspektiv och erfarenheter fördjupar du dina kunskaper. I delkurserna får du skrivuppgifter som syftar till att med hjälp av litteratur och övrigt kursinnehåll utveckla och utmana dina föreställningar och därigenom utveckla ditt eget kritiska och reflektiva tänkande.

Karriär

Ämnet globala studier riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Med Globala genusstudier specialiserar du dig på utmaningar med särskild koppling till frågor om kön och sexualitet, till exempel när det gäller integration och jämlikhet. Kurserna lämpar sig och för dig som vill komplettera din utbildning i andra ämnen. Samtliga av kurserna i globala genusstudier ges på engelska. 

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Höstterminen

Kärnkurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Vårterminen

Fördjupningskurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

 

Ansök till våra kurser på antagning.se

Jessika berättar

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Utbildningsledare Mikela Lnndahl|Sidan uppdaterades: 2019-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?