Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanekologi för en hållbar framtid

Vill du få kunskap om sambanden mellan globala orättvisor, miljöförstöring och klimatförändringar? Arbete för hållbarhet är viktigare än någonsin och våra kurser i humanekologi ger dig kunskap och verktyg som hjälper dig att göra skillnad. Jobben med fokus på en hållbar värld finns både inom offentliga organisationer och inom näringslivet.

Humanekologi är ett samhällsorienterat, miljövetenskapligt ämne som studerar samspelet mellan mänskliga samhällen och naturgivna miljöer. Du får kunskap om vad som orsakar vår tids miljöproblem och undersöker vilken samhällelig organisation och teknologi som behövs för att uppnå hållbar utveckling. Humanekologi utgår från att samhället och naturen utvecklas i relation till varandra. Samhällen växer fram under påverkan av naturens förutsättningar. Samtidigt påverkas miljöproblem och konflikter av olika socio-politiska och ekologiska faktorer.

Under kurserna diskuterar vi hur till exempel traditioner, maktrelationer och världsbilder påverkar förutsättningarna för hållbar utveckling. Vi undersöker också hur miljöproblem samspelar med andra utmaningar så som fattigdom, ojämlikhet och resursanvändning. Vem har tillgång till naturresurser? Vem kan förskjuta konsekvenserna av sin egen produktion till andra ekosystem och andra kroppar, och vem tvingas leva med konsekvenserna inte bara av sin egen konsumtion, utan även med konsekvenserna av andras?

Centrala frågor är hur natur definieras och används, och hur olika lokala och globala föreställningar möjliggör eller begränsar hållbar utveckling. Detta ger dig god insikt i den komplexa hållbarhetsproblematiken. Du lär dig tillämpa både kritiska och normativa ramverk för hållbar samhällsutveckling, samt förhålla dig till olika idéer om vad hållbar utveckling kan innebära.

Helhetsperspektivet är viktigt inom humanekologin. Det är ett tvärvetenskapligt ämne, och det innebär att vi överbryggar de traditionella ämnesgränserna mellan och inom samhällsvetenskap, humaniora, och natur- och teknikvetenskap. Våra kurser tar in perspektiv från till exempel:

  • Samhällsvetenskapliga miljöstudier
  • Politisk ekologi
  • Ekologisk ekonomi
  • Socialantropologi
  • Kulturgeografi
  • Vetenskapssociologi
  • Miljöfilosofi

Undervisning

Förutom föreläsningar läggs stor fokus på gruppdiskussioner och fallstudier för att stimulera självständig analys kring samtidens stora utmaningar. Detta ger dig förmåga att kritiskt reflektera över och arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor med hänsyn till natur, social rättvisa, mångfald, demokrati, mänskliga rättigheter, fattigdom och demokrati.

Karriär

Studier i humanekologi ger relevant kunskap, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med miljörelaterade undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom större organisationer, företag och kommuner.

Våra tidigare studenter arbetar bland annat som projektledare/samordnare inom hållbart företagande (t.ex. rörande förnyelsebar energi), kommunalt strategiskt miljöarbete, internationellt utvecklingssamarbete via svenska och internationella organisationer som UNEP och FAO, samt inom forskning för hållbar utveckling.

Välj hur du vill studera humanekologi

Som student hos oss kan du välja att läsa humanekologi som huvudämne eller som profilämne inom kandidatprogrammet i globala studier. Du kan också välja att studera humanekologi som profilämne inom SMIL Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram och kandidatprogrammet i Kulturarvsstudier, eller som kompletterande ämne till en annan examen, till exempel geovetenskap eller globala utvecklingsstudier.

Efter avslutad kandidatexamen finns det möjligheter till vidare studier på avancerad nivå.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Höstterminen

Kärnkurs
Från lokala naturresurser till global konsumtion, 15 hp

Fördjupningskurs
Hållbara städer, 15 hp

Dessa två kurser går också att söka som ett kurspaket: Höstterminspaket humanekologi, 30 hp

Metod och examensarbete
Humanekologi: metod och examnesarbete, 30 hp

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:
Metod inom Globala studier, 15 hp
Humanekologi: Examensarbete, 15 hp

Vårterminen

Kärnkurs
Miljörörelser och miljöpolitik, 15 hp

Fördjupningskurs
Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 hp

Dessa två kurser går också att söka som kurspaketet: Vårterminspaket i humanekologi, 30 hp

Metod och examensarbete
Humanekologi: metod och examnesarbete, 30 hp

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:
Metod inom Globala studier, 15 hp

Humanekologi: Examensarbete, 15 hp

Sommarkurser

Från lokala naturresurser till global konsumtion, 15 hp

Miljörörelser och miljöpolitik, 15 hp

Sidansvarig: Utbildningsledare Anders Burman|Sidan uppdaterades: 2019-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/humanekologi/
Utskriftsdatum: 2019-09-15