Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn: Emma Öhrwall

"Humanekologi har gett mig ett perspektiv som jag alltid kommer ha nytta av: det holistiska perspektivet"

När tog du din examen och vad läste du för ämnen? 

Jag började studera 2011 och tog min examen i humanekologi sommaren 2015. Jag har sammanlagt 90 hp i humanekologi inklusive min uppsats. Utöver humanekologi har jag läst många olika kurser då jag plockade ihop min egen kandidatexamen. Jag har bland annat läst: miljöpsykologi, ekofilosofi, samhälls-entreprenörskap och projektledning. Jag har även praktiserat på ett företag som arbetar med återvinningslösningar och cirkulär ekonomi.

Vad gör du i ditt nuvarande yrke?

Jag arbetar för Studiefrämjandet på deras natursektion med folkbildning för en hållbar omställning. Det innebär att jag bland annat planerar eventet Framtidsveckan 2016 och stöttar föreningar på olika sätt. Jag arbetar även ideellt för föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg (KEG) som jag själv var med och startade för ca 2 år sedan. Ibland frilansar jag också som processledare, projektledare eller föreläsare.

På vilket sätt har du nytta av dina studier i humanekologi i din yrkesroll?

Humanekologi har gett mig ett perspektiv som jag alltid kommer ha nytta av: det holistiska perspektivet. Att kunna se både delarna och helheten samtidigt, samt att förstå komplexa samband. Humanekologi är ett brett ämne vilket gör att jag har fått kunskap om många olika områden, tex miljöpolitik, stadsplanering, resursfördelning och hållbar utveckling. Detta underlättar då vi på Studiefrämjandet arbetar med många olika föreningar och att jag då har kunskap inom flera olika områden, allt från odling till arbete för ett fossilfritt samhälle. Under uppsatsarbetet fick jag chansen att fördjupa mig i ett specifikt ämne, vilket har lett till att jag idag är expert på kollaborativ ekonomi.

Vad uppskattade du mest med din utbildning i humanekologi?

Jag uppskattade att få generell kunskap om hållbarhet i stort, samt få möjligheten att utforska vilka delar som jag ville fokusera mer på, i mitt fall kollaborativ ekonomi. Att studera humanekologi innebär också att man får vara kritisk och ifrågasätta exempelvis ekonomi som begrepp, något jag uppskattade oerhört mycket. Vi fick vara aktiva istället för att det blev ett passivt inhämtade av kunskap. Jag uppskattade att man erkände komplexiteten och försökte anamma det genom att inhämta kunskap från olika discipliner istället för att förenkla miljöfrågorna till ”bara” naturvetenskap.

Vilka är dina bästa tips till andra humanekologer för att lyckas på arbetsmarknaden?

Hitta din nisch och gör bredden till en fördel även om humanekologi utåt sett kan uppfattas som ett splittrat ämne. Nätverka under tiden du studerar och välj kurser och ämnen (exempelvis när du skriver uppsatser) som engagerar dig. Praktisera kunskapen genom praktiktillfälle eller engagera dig ideellt. Bli bra på att förklara att det är just det holistiska perspektivet som behövs för att vi skall kunna finna lösningar och skapa en hållbar framtid. 

Fotograf, Paul Björkman

Sidansvarig: Utbildningsledare Anders Burman|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?