Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konflikter, samarbete och säkerhet i en global värld

Är du intresserad av världen? Av globala konflikter, säkerhetsfrågor och hur det internationella systemet fungerar? Då är Internationella relationer (IR) ämnet för dig.

Genom att läsa IR skaffar du dig kunskaper som hjälper dig att bättre förstå världen. Du lär dig om det internationella systemets historiska framväxt, vilka maktförhållanden som råder och hur dessa förändras. Du lär dig om FN-systemet och du studerar politiska och ekonomiska relationer mellan stater och andra aktörer i det internationella systemet. Du lär dig om konflikter och samarbete, om säkerhet och om den globala ekonomin utifrån olika perspektiv och teorier genom vilka man kan tolka dessa fenomen.

Genom att studera internationella relationer förses du med redskap att förstå vår tids stora globala utmaningar. Den kunskap som förmedlas är till nytta för flera aktörer, internationella och nationella myndigheter, företag och organisationer och kan på olika sätt bidra till förändring. 

Genom att läsa internationella relationer på Göteborgs universitet träffar du en engagerad lärarkår med breda liksom specialiserade kunskaper och med internationellt erkänd forskning som präglar deras undervisning. Du träffar studiekamrater med liknande intressen och du skaffar kontakter för framtiden.

Undervisning

På den första terminen möter olika teoretiska perspektiv och får kunskaper om det internationella systemets uppbyggnad. Du studerar krig, fred och säkerhet liksom konflikter inom den globala ekonomin. Om du väljer att läsa vidare, fördjupas dina kunskaper om global säkerhet och den globala politiska ekonomin. På den tredje terminen läser du metod och författar ett eget examensarbete. Genom alla kurserna läggs stor vikt vid kritiskt tänkande, akademiskt skrivande och akademiska färdigheter. Kärnkurserna ges på både svenska och engelska.

Efter studierna

Många aktörer är i behov av människor med kunskap om internationella relationer och din framtida arbetsplats kan vara en myndighet, en kommun, ett företag eller en ideell organisation. Det kan röra sig om att arbeta som handläggare, analytiker eller inom ledningsfunktioner. Kanske förser du din kommun eller företag med kunskap om globala hållbarhetsfrågor eller kanske arbetar du inom FN-systemet eller inom EU. Kanske är du handläggare, eller varför inte diplomat?

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Kurserna ges på både höst- och vårtermin.

Kärnkurser

Kurserna som ingår i paketet ges under höstterminerna både på svenska och engelska. Kurserna kan också sökas separat:

Fördjupningskurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

Sidansvarig: Utbildningsledare Helena Lindholm och Maria Stern|Sidan uppdaterades: 2020-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?