Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationella relationer

Internationella relationer (IR) är ett ämne för dig som är intresserad av att bättre förstå din omvärld och de globala utmaningar denna står inför. IR ägnar sig åt studier av hur det internationella systemet fungerar politiskt, ekonomiskt och kulturellt, hur det har växt fram historiskt, hur olika maktförhållanden i systemet uppstår och förändras, samt hur relationer mellan stater, mellan- och överstatliga organisationer, multinationella företag, icke-statliga aktörer (NGO:s) och sociala rörelser påverkar de internationella relationerna. Stort utrymme ägnas åt konflikter i det globala systemet, vad dessa beror på och vilka aktörer och strukturella förhållanden som påverkar dem.

Säkerhetsproblematiken är en central fråga inom internationella relationer. Denna problematik omfattar t.ex. militära hot från andra stater, privata säkerhetsföretag, internationell kriminalitet och terrorism, kärnvapenspridning, legal och illegal vapenhandel, globala och regionala miljöhot samt att staten själv kan utgöra ett hot för medborgarnas säkerhet, t.ex. genom övervakning och våldsamt förtryck. En annan central fråga är förståelsen av den globala politiska ekonomin, globaliseringens ekonomiska drivkrafter och några av dess begränsningar så som de kommer till uttryck på lokal nivå i olika delar av världen. Denna problematik omfattar de utmaningar som den ekonomiska globaliseringen och dess politiska regelverk står inför, de förändrade förutsättningarna för maktutövning och ledarskap på lokal, regional, nationell och global nivå, liksom den roll som olika former av mellan- och överstatligt samarbete kan spela för fred, säkerhet och utveckling.

Internationella relationer på arbetsmarknaden

Studier i IR ger dig goda kunskaper om och förutsättningar att förstå och analysera din omvärld och arbeta med olika internationella frågor. Detta är en kompetens som efterfrågas såväl inom statliga myndigheter och verk som inom kommunala myndigheter och organisationer. IR efterfrågas även inom näringslivet, både bland multinationella företag och bland mindre svenska företag som är verksamma internationellt. Även inom överstatliga organisationer (EU, FN, IMF, Världsbanken, etc.), inom frivilligorganisationer eller om du vill arbeta med internationella frågor i skolvärlden eller inom media- och journalistik, är det ofta en stor merit att ha läst IR.

Undervisning

Undervisningen i IR sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Under den första terminen introduceras du till IR som vetenskapligt ämne och till dess idéhistoriska bakgrund. Du får även en bred kännedom om centrala teoribildningar inom ämnet samt om begrepp, teorier och perspektiv som är nödvändiga för att förstå konflikter i den globala ordningen. Under den andra terminen fördjupas förståelsen av den globala världsordningen, dess kontinuitet, maktstrukturer och förändringsprocesser, samt av den teoretiska utveckling som skett inom fältet säkerhetsstudier. Genom hela utbildningen får du träning i muntlig presentation samt i att läsa, analysera och skriva texter.

Kursutbud

Här nedan ser du vilka kurser som institutionen erbjuder. Om du klickar på kursnamnet kommer du till en kursbeskrivning i Göteborgs universitets kurskatalog. Där hittar du även anmälningskoder och länk till antagning.se, där du gör din ansökan. Vid varje kurs finns också en länk till Göteborgs universitet lärplattform (GUL) där du kan se praktisk information om kursen, som schema, litteraturlista och kursplan.

Kärnkurser:

Kurserna som ingår i paketet ges höstterminer på både svenska och engelska. Kurserna kan också sökas separat:

Fördjupningskurser:

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete:

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Sidansvarig: Studentexpedition|Sidan uppdaterades: 2019-01-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?