Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn: internationella relationer

Ulrika Nandra studerade freds-och utvecklingsforskning, ulandskunskap, internationella relationer, konfliktlösning, statsvetenskap samt spanska och tog ut en filosofie kandidatexamen 1998. Därefter byggde hon på med journalistutbildning. Idag arbetar hon som frilansande journalist för tv, tidning och radio.

Vad gör du i ditt nuvarande arbete som journalist?

Nu skriver jag en bok om sexuellt våld i Indien samtidigt som jag utvecklar ett skrivkurskoncept med workshops kring teman som skuld, skam, intolerans, kön, miljö och hållbarhet. Förra året gav jag ut en bok om makt. Jag börjar också bli anlitad som talare. Mina uppdrag får jag genom upparbetade kontakter, nätverk, men framförallt måste jag själv alltid hålla igång med att komma med nya och bra idéer för att få uppdrag.

På vilket sätt har du nytta av dina studier i din yrkesroll?

Jag har egentligen aldrig haft något yrke som direkt relaterar till de ämnen jag läst. Men jag har alltid velat ha korsbefruktningar och de olika ämnena har gett mig det. Grunden till mitt globala tänkande lades genom tankemönster, frågeställningar och perspektiv som idag genomsyrar mina reporteruppdrag, böcker, talaruppdrag och skivarkursen. Jag fick ett intresse för maktbegreppet och det har funnits med mig under reportageperioder utomlands, stipendieresor och har resulterat i en bok om makt. Genom ett stipendium arbetade jag under ett halvår i Sydafrika på den statliga televisionen samtidigt som jag jobbade i en frivillig organisation, tillsammans gav erfarenheterna en större bild av samhället. Jag fick ett stringerkontrakt med Sveriges Television och Svenska Dagbladet att bevaka från Indien under en längre period. Tyvärr har jag blivit förlagd med inreseförbud efter att tidigare ha jobbat med reportage om förändrade könsroller och om sextrafficking i Indien. Det som uppdragsgivarna fastnade för var mitt tvärvetenskapliga perspektiv.

Vad uppskattar du mest med din utbildning?

Jag fick med mig ett tvärvetenskapligt helhetstänkande som jag har stor nytta av. Utbildningen i freds- och utvecklingsforskning var en ögonöppnare. En del fördomar och värderingar ställdes på ända och min världsbild fylldes på då samhällsflöden och processer blev tydligare. Under fältkursen, sju veckor i Zimbabwe, blev detta också väldigt påtagligt. Ämnet konfliktlösning gjorde stort avtryck på mig då jag kom i kontakt med tänkare och forskare som var före sin tid. Mycket från den kursen har jag fått bekräftat i såväl arbetslivet, privat som de konflikter vi ser i internationella och nationella sammanhang.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas på arbetsmarknaden?

Nätverka, sikta brett, högt och lågt och ligg på. Var social och rör dig i många olika sammanhang. Försök hitta vad som är förenligt med dig själv samtidigt som det är strategiskt yrkesmässigt. Hitta fritidsintressen som tangerar dina yrkesmål. Du behöver vara entreprenör. Idag ställs höga krav på att profilera sig, du får till exempel ofta väldigt kort tid att sälja dig i ett telefonsamtal eller i ett mail. Fundera och öva på hur du ska formulera dig och vad du ska lyfta fram av dig själv. Jobba på ett personligt brev. Håll det gärna kort och gå ifrån klyschor. Återkoppla sedan genom telefon och mail. Ring även på måfå för att tala om att du finns, att du vill komma på studiebesök eller praktisera. Ta inte alltid motstånd personligt, ofta handlar det om sammanhang och tidpunkt. Nätverka med andra studenter och skapa något tillsammans. Läs in dig på de stora frågorna idag. Försök hitta en balans, ha också roligt för att få fram de bästa idéerna och orka jobba. Var öppen för att inriktningen kan ändras, både under studietiden och då du jobbar, utan att känna att det du gjort är ogjort.

 

Sidansvarig: Utbildningsledare Helena Lindholm och Maria Stern|Sidan uppdaterades: 2014-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?