Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i globala studier

Kandidatprogrammet i globala studier (180 hp) riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Programmet ges vid institutionen för globala studier och har en tvärvetenskaplig grund, som förenar freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, humanekologi, mänskliga rättighetsstudier, regionala studier och socialantropologi.

Fokus i studierna ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa frågor påverkar såväl globala politiska och ekonomiska skeenden, som individers livsvillkor och levnadssätt. Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt. Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt. Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad, men med relevant kunskap är den möjlig både att påverka och förstå.

Utbildningsplan

Arbetsområden

Studiet av hållbarhet, utveckling och rättvisa utgör programmets gemensamma plattform, på vilken olika ämnen och perspektiv vävs samman i syfte att utbilda skickliga praktiker och analytiker, som kan arbeta med globala och lokala problem och dynamiker kring hållbarhet och rättvisa. Målet är att du vid examen ska kunna analysera globaliseringens skeenden, problem och aktörer, och med denna kompetens som grund kunna arbeta inom ett brett spektrum av verksamheter, både nationellt och internationellt. Efter examen går många av våra studenter vidare till olika masterprogram, medan andra börjar arbeta inom svenska och internationella organisationer, företag och myndigheter.

Innehåll

Programmet innehåller en kombination av obligatoriska kurser, som enbart ges inom ramen för programmet, och valbara kurser inom Institutionen för globala studiers utbud.

År 1

Under programmets första år läser du obligatoriska kurser specifika för programmet. Första kursen är en introduktion till akademiska studier och till de globala utmaningarna. Den andra kursen handlar om global och lokal ekonomi, makt och kultur. Den tredje kursen är en teorikurs om rättvisa, makt och hållbar global utveckling. Den fjärde och sista kursen det första året handlar om hur olika institutioner och aktörer bemöter och hanterar de globala utmaningarna.

Termin 1 | Termin 2

År 2

Under programmets andra år väljer du själv kurser ur utbudet av fristående kurser på institutionen för globala studier. Du kan även välja att läsa utomlands via något av de avtal som Göteborgs universitet har med andra universitet runt om i världen.

Termin 3 | Termin 4

År 3

Under det tredje året läser du metodkurs, färdighetskurs i projektledning och utredning, gör praktik eller går fältkurs, samt genomför ett examensarbete.

Termin 5 | Termin 6

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B eller Engelska 6 (områdesbehörighet 6/A6, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)  

Sök Kandidatprogrammet i globala studier på antagning.se

 

Diana studerade utomlands

Läste internationella relationer i Hong Kong

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Sidansvarig: Utbildningsledare Erik Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?