Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förstå din omvärld och de globala utmaningarna

Bild på händer med världskartaKandidatprogrammet i globala studier (180 hp) riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Programinnehåll

Programmet har en tvärvetenskaplig grund, som förenar freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, humanekologi, mänskliga rättighetsstudier, regionala studier och socialantropologi.

Fokus i studierna ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa frågor påverkar såväl globala politiska och ekonomiska skeenden, som individers livsvillkor och levnadssätt. Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt. Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt. Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad, men med relevant kunskap är den möjlig både att påverka och förstå.

Utbildningsplan (gäller antagna till och med HT19)Utbildningsplan (gäller från HT20)

Termin 1

Under den första terminen på programmet läser du två kurser som ger en introduktion till akademiska studier, de globala utmaningar och vilka problemområden som kommer att studeras inom programmet.

GS1111, Globala utmaningar, 15 hp

GS1112, Ekonomi, makt och kultur, 15 hp

Termin 2

Under den andra terminen läser du fördjupningskurser inom ämnet globala studier.

GS1211, Perspektiv på rättvisa, makt och hållbar global utveckling, 15 hp

GS1212, Svar på de globala utmaningarna, 15 hp

Termin 3

Den tredje terminen kan du läsa kurser ur utbudet av fristående kurser på institutionen för globala studier. Höstterminens kurser hittar du i listan nedan. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den tredje terminen.

Termin 4

Den fjärde terminen kan du läsa kurser ur utbudet av fristående kurser på institutionen för globala studier. Vårterminens kurser hittar du i listan nedan. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den fjärde terminen.

Termin 5

Det sista året på programmet inleds med att du först läser en metodkurs och därefter en färdighetskurs i projektledning.

GS1311, Metod inom Globala studier, 15 hp

GS1422, Projektledning och utredning, 15 hp

Termin 6

Den sista terminen av programmet läser du praktikkurs eller fältkurs, samt genomför ett examensarbete.

GS1423, Arbetspraktik inom globala studier, 15 hp

GS1424, Fältkurs inom globala studier, 15 hp

GS1511, Examensarbete inom globala studier, 15 hp 

Undervisningsformer

Undervisningen omfattar föreläsningar, gruppundervisning, seminarier och exkursioner. Du får också möjlighet att göra praktik under dina studier. Utbildningen sker på svenska men kurslitteratur på engelska förekommer.

Praktik

I programmet får du möjlighet att göra praktik under termin 6. Du väljer själv om du vill göra din praktik i Sverige eller utomlands. Praktikperioden är en spännande erfarenhet och du får i arbetslivet pröva de teoretiska kunskaper som du har fått genom studierna. Praktiken ger dig nya perspektiv och en fördjupad förståelse av de fenomen och begrepp som har diskuterats under din utbildning.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. Som utbytesstudent förlägger du en del av dina studier till ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod. När du läser kandidatprogrammet i globala studier kan du ansöka om utbytesstudier under ditt andra år.

All information om hur du ansöker om att få åka på utbytesstudier hittar du i Studentportalen

Efter studierna

Studiet av hållbarhet, utveckling och rättvisa utgör programmets gemensamma plattform, på vilken olika ämnen och perspektiv vävs samman i syfte att utbilda skickliga praktiker och analytiker, som kan arbeta med globala och lokala problem och dynamiker kring hållbarhet och rättvisa. Målet är att du vid examen ska kunna analysera globaliseringens skeenden, problem och aktörer, och med denna kompetens som grund kunna arbeta inom ett brett spektrum av verksamheter, både nationellt och internationellt. Efter examen går många av våra studenter vidare till olika masterprogram, medan andra börjar arbeta inom svenska och internationella organisationer, företag och myndigheter.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B eller Engelska 6 (områdesbehörighet 6/A6, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)  

Läs mer och ansök till programmet via universitetets utbildningskatalog

 

Ansök till programmet på antagning.se

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Utbildningsledare Arne Wackenhut|Sidan uppdaterades: 2020-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/kandidatprogrammet/
Utskriftsdatum: 2020-07-10