Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Latinamerikastudier

Latinamerika är känt för sina breda sociala rörelser och experiment i fråga om att bygga olika socialistiska vägar bort från utvecklings- och fattigdomsproblematiken. Men Latinamerika har också starka och dynamiska ekonomier som Brasilien och Mexiko, som försöker hitta sin plats in en globaliserad värld.

Latinamerikastudier (från Mexiko till Patagonien i södra Argentina, samt Karibien) är ett tvärvetenskapligt ämne vars centrala frågeställningar berör historiska såväl som samtida problem inom både det humanistiska och det samhällsvetenskapliga området. Kurserna syftar till att ge en ökad och fördjupad kunskap om historia, kultur, religion och samhällsförhållanden i Latinamerika, samt de latinamerikanska ländernas relationer med resten av världen. Kurserna ger också orientering om tillgänglig forskning och tränar den studerandes förmåga att självständigt utnyttja densamma. Kunskaper i spanska är en stor fördel men inget krav för att studera dessa kurser.

Latinamerikastudier vid institutionen för globala studier syftar till att vara ett forum för studier och forskning om Latinamerika. Vi tar regelbundet emot besökare från regionen, som deltar i undervisningen eller erbjuder tillfälliga öppna föreläsningar med uppdaterade fakta om situationen i området.

Vid studietorget vid Campus Linné finns också de Iberoamerikanska samlingarna, som är en av Nordens mest kompletta bok- och tidskriftresurser om Latinamerika.

Undervisning

Utbildningen är upplagd som två kärnkurser om 15 hp. Undervisningen är organiserad i föreläsningar, seminarier, filmvisningar, grupparbeten och rollspelsredovisningar. Vi strävar efter att etablera en interaktion mellan lärarna och studenterna.

Möjligheter till utlandsstudier

Institutionen för globala studier har studentutbyte med universitet i Mexiko, Argentina, Bolivia och Spanien. Utbyten med Bolivia sker genom stipendier och är finansierade av Linnaeus-Palme programmet.

Latinamerikastudier på arbetsmarknaden

Kurserna i Latinamerikastudier kan utgöra en kompletterande regionalt ämnesinriktad fördjupning för dem som läser statsvetenskap, ekonomi, andra samhällsvetenskapliga ämnen eller språk. Kurserna ger också kunskaper som kan vara till nytta vid exempelvis internationell tjänstgöring, informations- och undervisningsverksamhet samt inom turistnäring.

Kursutbud

Här nedan ser du vilka kurser som institutionen erbjuder. Om du klickar på kursnamnet kommer du till en kursbeskrivning i Göteborgs universitets kurskatalog. Där hittar du även anmälningskoder och länk till antagning.se, där du gör din ansökan.

Kurser på höstterminen:

Kärnkurser:

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Nätkurs:

Kurser på vårterminen:

Nätkurs:

 Kursen ges på engelska.

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Sidansvarig: Studentexpedition|Sidan uppdaterades: 2018-12-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?