Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mellanösternstudier

Mellanöstern är en av de regioner som uppmärksammas mest i dagens internationella politik. Inte minst efter den ”arabiska våren” och dess konsekvenser för hela regionen. Men vid sidan om samtidens dramatiska skeenden har Mellanöstern också en fantastisk historia med koppling till alla världsdelar.

Mellanösternstudier (Arabstaterna, inklusive Nordafrika samt Iran, Israel och Turkiet) är ett tvärvetenskapligt ämne vars centrala frågeställningar berör historiska såväl som samtida problem inom både det humanistiska och det samhällsvetenskapliga området. Kurserna syftar till att ge en ökad och fördjupad kunskap om historia, kultur, religion och samhällsförhållanden i Mellanöstern, samt regionens relationer med resten av världen. Kurserna skall dessutom ge kunskaper om religionerna i Mellanöstern med tyngdpunkt på islam samt förhållandet mellan islam, kristendom, och judendom. Kurserna ger också orientering om tillgänglig forskning och tränar den studerandes förmåga att självständigt utnyttja densamma.

Mellanösternstudier vid Institutionen för globala studier syftar till att vara ett forum för studier och forskning om Mellanöstern. Vi tar regelbundet emot besökare från regionen, som deltar i undervisningen eller erbjuder tillfälliga öppna föreläsningar med uppdaterade fakta om situationen i området.

Undervisning

Utbildningen är upplagd som två kärnkurser om 15 hp. Undervisningen är organiserad i föreläsningar, seminarier, filmvisningar, grupparbeten, rollspel och presentationer. Vi strävar efter att etablera en interaktion mellan lärarna och studenterna genom att ge feedback till studenternas muntliga och skriftliga redovisningar.

Efter studierna

Kurserna i Mellanösternstudier kan utgöra en kompletterande regionalt ämnesinriktad fördjupning för dem som läser statsvetenskap, ekonomi eller andra samhällsvetenskapliga ämnen. För de studenter som redan har kunskaper i arabiska och hebreiska kan kurserna ses som ett värdefullt komplement till språkutbildningen. Kurserna ger också kunskaper som kan vara till nytta vid exempelvis internationell tjänstgöring, informations- och undervisningsverksamhet samt inom turistnäring.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Kurser på vårterminen:

Kärnkurser:

Kurserna som ingår i paketet kan även läsas separat:

 

 

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Utbildningsledare Edmé Dominguez|Sidan uppdaterades: 2019-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/mellanosternstudier/
Utskriftsdatum: 2020-01-23