Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur, identitet och makt i en komplex värld

Socialantropologi är studiet av människor och mångfald. Genom att studera människan – anthrōpos – som samhällsbyggare och meningsskapare i allt ifrån småskaliga lokalsamhällen till globala sociala nätverk undersöker antropologer frågor som: Hur skapar vi våra liv? Hur bygger vi våra samhällen? Hur blir vår verklighet kulturellt meningsfull? Hur uppstår gemenskaper och hur exkluderas människor? Hur rättfärdigas ojämlikhet och vad är egentligen jämlikhet?

Vi formar alltså den värld vi lever i, men vi formas också av den. Kultur, identitet och makt står därför ofta i centrum för antropologiska analyser. I en allt mer komplex värld där människor med skilda bakgrunder möts och lever tillsammans blir kunskapen om hur olika människor ser på sig själv, på andra och på världen allt viktigare. En hållbar framtid kräver normkritiska och gränsöverskridande förhållningssätt och behovet av att förstå människor och skeenden utifrån olika perspektiv är stort. Socialantropologi jobbar därför med etnografisk metod i långvariga fältarbeten. Ämnet kan sägas vara en ”slow science” i sitt sätt att gå nära, vara närvarande och fånga upp kunskap om och ge perspektiv på vardagen och världen i stora, aktuella frågor var de än dyker upp.

Socialantropologin ger dig begrepp, teorier och metoder för att analysera och jämföra skilda verkligheter. Du får arbeta med teman som politisk organisation, religion, ekonomi, mångfald, etnicitet, klass, släktskap, genus och sexualitet. Ytterst handlar ämnet om att utifrån kunskap om andra bättre förstå oss själva, och omvänt, att utifrån kritisk kunskap om oss själva bättre förstå andra. Detta gör antropologin unik och nödvändig för att kritiskt granska dagens stora och aktuella samhällsfrågor.

Undervisning

Undervisning i socialantropologi sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Under den första terminen kommer du att stifta bekantskap med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten för att visa på vad för slags kunskap vi kan nå genom dessa metoder. Du får sedan lära dig att behärska dessa arbetsmetoder genom att utföra egna fältarbeten. Genom hela utbildningen får du också omfattande färdighetsträning i att läsa, skriva och förmedla texter.

Efter studierna

Studier i socialantropologi ger dig viktiga kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med socialantropologi i din examen kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, jämställdhet och genusproblematik, utbildning, internationella frågor och bistånd.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Kärn- och fördjupningskurserna ges på både höst- och vårterminen.

Kärnkurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Fördjupningskurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete

Ges endast på höstterminen

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

Sidansvarig: Utbildningsledare Staffan Appelgren|Sidan uppdaterades: 2019-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?