Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur, identitet och makt i en komplex värld

För socialantropologer står kultur och meningsskapande i centrum. Varför tycker, tänker och beter sig människor som de gör? Hur förstår de varandra, sig själva och sin omvärld?

Studier i socialantropologi ger dig begrepp, teorier och metoder för att analysera och förstå världen utifrån olika kulturella och sociala perspektiv. Du får kunskap om varför samhällen ser så olika ut i olika delar världen, men också om vad som är gemensamt och universellt. Du får arbeta med teman som politisk organisation, religion, ekonomi, mångfald, etnicitet, klass, släktskap, genus och sexualitet.

När du läser socialantropologi är fältstudier en viktig del i utbildningen och du får träning i att på nära håll undersöka hur saker och ting blir kulturellt betydelsefulla för olika grupper, och får verktyg för att kunna förstå olika perspektiv. 

Undervisning

Undervisning i socialantropologi sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Under den första terminen kommer du att stifta bekantskap med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten för att visa på vad för slags kunskap vi kan nå genom dessa metoder. Du får sedan lära dig att behärska dessa arbetsmetoder genom att utföra egna fältarbeten. Genom hela utbildningen får du också omfattande färdighetsträning i att läsa, skriva och förmedla texter.

Efter studierna

Studier i socialantropologi ger dig viktiga kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med socialantropologi i din examen kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, jämställdhet och genusproblematik, utbildning, internationella frågor och bistånd.

Kursutbud

Klicka på kursen för att komma till Göteborgs universitets kurskatalog. I kurskatalogen hittar du länk till www.antagning.se där du gör din ansökan.

Kärn- och fördjupningskurserna ges på både höst- och vårterminen.

Kärnkurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Fördjupningskurser

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

Metod och examensarbete

Ges endast på höstterminen

Kurserna som ingår i paketet kan också sökas separat:

 

Sidansvarig: Utbildningsledare Staffan Appelgren|Sidan uppdaterades: 2020-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/utbildning/grundniva/socialantropologi/
Utskriftsdatum: 2020-07-03