Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn: socialantropologi

Sara Forell har läst socialantropologi på institutionen för globala studier och tog ut kandidatexamen 2010. Nu jobbar hon som Senior UX Analyst på Ericsson. - Min kompetens behövs för att företaget ska ligga steget före i att förstå kundens behov, säger Sara.

Vad gör du i ditt nuvarande arbete som Senior UX Analyst?

- Sen fem månader tillbaka arbetar jag på Ericssons huvudkontor i Kista på en avdelning där teamet kallas User Experience Design Team och som ligger under en del i företaget som heter Business Support Solutions. De utvecklar mjukvaruprogram som säljs till teleopertörer. För företaget är det en viktig del att programmen är användarvänliga. Jag har en vägledande roll och jobbar mot ett 10-tal olika team i Asien, Amerika och Europa och coachar i undersökningar hur produkter används. Denna kunskap ligger till grund för förbättringar utifrån ett användarperspektiv.

På vilket sätt har du nytta av dina studier i socialantropologi i dina yrkesroller?

- Något som hjälpt mig från mina studier är att jag närmar mig och tar mig an varje nytt arbete som om det vore en ny kultur där jag måste sätta mig in i ett nytt språk, nya strukturer och tankesätt. Det har varit speciellt viktigt nu på Ericsson eftersom telecombranschen är helt ny och främmande för mig. Som socialantropolog har du ingen självklar plats, utan det gäller att hitta kombinationer och sälja in dem, det är tröttsamt, men trots det är det en spännande känsla att gå längts fram och bryta mark. Jag bidrar med antropologiska synvinklar.

Tidigare jobbade jag tre år på en innovationsbyrå i Barcelona. Tillsammans med affärsstrateger och designers genomförde vi etnografiska undersökningar på målgrupper i olika områden som firman fått beställning på, och tog fram nya koncept på produkter och tjänster för alla möjliga typer av branscher. Jag uppskattade mycket att få arbeta i team och lärde mig mycket från de andra yrkesgrupperna samtidigt som det kändes väldigt givande att få dela med mig av det anropologiska perspektivet till dem. Framförallt gav mig jobbet ett unikt tillfälle att få praktisera det etnografiska hantverket med otaliga timmar intervjuer, observationer och analyssessioner. Det var ett väldigt stressigt arbete och många olika områden att snabbt sätta sig in i och lite tid för förberedelser, genomförande och analys och ingen reglerad arbetstid.

Jag har även arbetat som utvärderare av ett biståndsprojekt för Röda Korset i Indonesien. Som antropolog har jag fått erfara att det gäller att söka upp sina jobb själv, det är sällan som du hittar en annons där de söker en antropolog. Under min senaste utlandsvistelse på Filippinerna letade jag upp ett volontärprojekt där jag arbetade på ett museum uppe i bergen. En dam hade samlat in föremål från sin folkgrupp för att berätta om sin kulturella identitet och som vi tillsammans katalogiserade. Jag samlade även in berättelser från människorna som levde där.

Vad uppskattar du mest med din utbildning i socialantropologi?

- På ett personligt plan har jag haft nytta av att förstå olika perspektiv och sätt att tänka på, där har även ämnet idé- och lärdomshistoria, som jag studerat, hjälpt mig. Intressant var mötet med de stora antropologerna vars studier presenterades för oss och som vi studerade och diskuterade. Deras arbete motiverande och inspirerande mig. Jag tyckte det var bra att studierna var självständiga. I mina arbeten görs många intervjuer, observationer och analyser och det är något jag hade velat träna mer på under studietiden.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas på arbetsmarknaden?

- Att du hittar din egen kombination av inriktningar, till exempel i biståndsbranschen kan du kombinera socialantropologi med kunskaper inom till exempel hälsa, teknik eller miljö, du blir bredare och har större chans på arbetsmarknaden. Timing, att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, och får du chansen måste du vara stark och tro på din roll och värde som antropolog.

Sidansvarig: Utbildningsledare Staffan Appelgren|Sidan uppdaterades: 2015-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?